بخشی از مطلب
مهندس
واژه های مهندس، هندسی و مهندسی در کاربردهای صحیح و بسیار نزدیک به مفهوم واقعی آن در معانی ای نظیر طراح ، خلاق ، نوآور ، اندیشمند ، مدیر، مدبر ، چاره ساز ، شمارگر ، حسابدان، هندسه دان و هوشمند به کار رفته است و در تصادف زمانی مناسب با واژه های لاتین Engineer و Engineering به درستی معادل است.
انواع دانشگاه ها
دانشگاه ها با توجه به دوره هایی که ارائه می دهند به دانشگاه های جامع و تخصصی تقسیم می شوند.
دانشگاه های جامع: دانشگاه هایی هستند که کلیه رشته های علوم انسانی، تجربی ، ریاضی ، کشاورزی و هنر را ارائه می دهند. مانند دانشگاه تهران، شهیدبهشتی، تبریز و ...
دانشگاه های تخصصی: دانشگاه هایی هستند که صرفا“ رشته های یک گروه آموزشی را ارائه می دهند. مانند: دانشگاه صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف، هنر و...
مفاهیم دروس دانشگاهی
1. دروس دانشگاهی از لحاظ محتوی به دروس عمومی،پایه، اصلی و تخصصی تقسیم میشوند.
الف) دروس عمومی: به منظور توسعه اطلاعات و معلومات عمومیدانشجویان عرضه میشود و گذراندن این دروس برای کلیه دانشجویان الزامیاست.
ب( دروس پایه: به منظور تقویت بنیه علمیوایجاد زمینه فعالیت برای پذیرش دروس اصلی و تخصصی ارائه میشود.
ج( دروس اصلی: اساس و مبنای دروس تخصصی رشته را تشکیل میدهد.
د( دروس تخصصی: به منظور افزایش توان علمی و عملی دانشجو در رشته مربوطه تدریس میگردد.
2. دروس از نظر انتخاب به الزامی و اختیاری تقسیم میشوند
الف( دروس اجباری:مجموعه دروسی است که گذراندن آنها در طول دوره برای دانشجو الزامی است و قابل تعویض نمیباشد.
ب(دروس اختیاری: درسهائی است که در طول دوره برای دانشجو بصورت اختیاری ارائه میشود و دانشجو برحسب نیاز و علاقه آن درس را اخذ میکند.
دروس دانشگاهی
3. دروس از نظر ارتباط با دروس دیگر به مستقل و وابسته تقسیم میشوند:
الف( دروس مستقل: دروسی است که انتخاب و گذراندن آنها منوط به گذراندن درس دیگری نیست.
ب (دروس وابسته: دروسی است که انتخاب و گذراندن آنها منوط به گذراندن درس پیشنیاز آن یا اخذ همزمان درس همنیاز آن است.
4. دروس از نظر نحوه تدریس به نظری و عملی تقسیم میشوند.
الف(دروس نظری: حاوی مجموعه دانشی است که بصورت خطابه، کنفرانس، سمینار و بحث و گفتگو در کلاس ارائه میشود.
ب(دروس عملی: حاوی مجموعه مهارتهایی است که گذراندن آنها نیاز به عملیات کارگاهی و آزمایشگاهی دارد.
انتخاب واحد
هر دانشجو برای اخذ مدرک کارشناسی برحسب رشته انتخابی (گروه علوم انسانی، هنر، تجربی، کشاورزی و ریاضی) می بایست تعداد130 الی 140 واحد درسی را بگذراند.
دانشجویان عزیز ، باید با توجه به پیشنیاز و همنیازهای اعلام شده در شروع هر ترم بین 14 الی 20 واحد درسی انتخاب نمایند و در پایان ترم نمرات خود را در مقابل هر درس ثبت نمایند.
تعریف دانشجوی ممتاز ورودی
ممتاز ورودی: دانشجوی ممتاز دانشجویی است که بر اساس ماده 1 آئیننامه تسهیلات آموزشی ویژه دانشجویان ممتاز از سوی سازمان سنجش معرفی میگردد.
تبصره: دانشجوی ممتاز ورودی در صورت داشتن معدل کل کمتر از 16 در دو ترم اول و ترمهای پس از آن, یا داشتن معدل کمتر از 15 در دو نیمسال از لیست دانشجویان ممتاز خارج میگردد.
تعریف دانشجوی ممتاز دانشگاه
ممتاز دانشگاه: دانشجوی که جزء دسته اول نبوده ولی معدل کل بالای 17 داشته و معدل سه ترم از چهار ترم اول یا معدل دروس اختصاصی و پایه در هر ترم بالای 17 بوده، و حداقل 60 واحد درسی گذرانده باشد.
ممتاز 10%: دانشجویان10% بالای هر دانشکده که در سه ترم از چهار ترم اول جزء 10% اول هر دانشکده در هر گرایش بوده , و معدل کل آنها بالای 15 باشد .
تبصره: این دانشجویان در صورت کسب معدل کل زیر 15 از لیست دانشجویان ممتاز خارج میگردند.
تسهیلات اعطایی به دانشجویان ممتاز
اهدای کامپیوتر به رتبههای زیر 100 کنکور سراسری
اهدای سکه به دانشجویان ممتاز ورودی معرفی شده از سوی سازمان سنجش
امکان تحصیل همزمان در دو رشته از پایان نیمسال چهارم
پرداخت کمک هزینه تحصیلی بلاعوض از نیمسال پنجم
امکان اخذ وام 3 برابر (ضروری-مسکن-ازدواج)
امکان اخذ 20 واحد از رشته دیگر مازاد بر دروس اصلی از پایان نیمسال چهارم
برگزاری کلاس زبان ویژه (انگلیسی و فرانسه)
امکان اخذ تا 24 واحد در هر نیمسال
امکان تغییر رشته به جای تحصیل همزمان در دو رشته
پرداخت حق ثبت نام کنفرانسهای علمی خارجی برای ارائه مقاله
امکان اخذ دروس پایه ویژه دانشجویان المپیادی به صورت غیرحضوری
پذیرش دانشجویان ممتاز کارشناسی در مقطع کارشناسیارشد بدون شرکت در آزمون ورودی حداکثر تا 10% ظرفیت کارشناسی ارشد در رشته/گرایش
پذیرش برگزیدگان جشنوارهها و مسابقات علمی بدون شرکت در آزمون ورودی کارشناسیارشد
پذیرش دانشجویان ممتاز کارشناسی در مقطع کارشناسی ارشد بدون شرکت در آزمون ورودی
در پایان سال سوم، دانشجویان ممتاز که جزء 10% برتر دانشکده با معدل بالای 16 و حداقل 105 واحد گذرانده هستند. تعیین و به دانشکده ها اعلام میشوند.
تعداد پذیرفته شدگان بدون کنکور برابر با 10% ظرفیت کارشناسی ارشد هر رشته/گرایش میباشد.
در صورت موافقت دانشکده با پذیرش دانشجویان برتر معرفی شده، این دانشجویان پس از اتمام دوره کارشناسی در پایان نیمسال هشتم ( تا 15 شهریور ماه) و نیز کسب معدل بالای 16 در واحدهای گذرانده شده در سال چهارم، میتوانند بدون کنکور در مقطع کارشناسی ارشد ثبت نام کنند.
شورای صنفی دانشکده ها
شورای صنفی هر دانشکده برآمده از رای قاطبه دانشجویان دانشکده است، مسئول پیگیری و حل و فصل مشکلات صنفی دانشجویان میباشد. از آنجا که این شورا همه ساله و با رأی اکثریت دانشجویان انتخاب میشود، یکی از مهمترین و تأثیر گذارترین تشکلات دانشجویی است و اعضای آن تمام تلاش خود را جهت ایجاد فضایی مناسب و آرام برای فعالیتهای گوناگون دانشجویی خواهند داشت.
پیگیری وضعیت آموزشی و فضای فیزیکی دانشکده و درخواست و پیگیری جهت ارتقاء سطح خدمات به دانشجویان و نیز برگزاری اردوهای علمی و تفریحی از مهمترین فعالیتهای شورای صنفی دانشکده ها میباشد.
انجمن های علمی
انجمن های علمی هسته علمی دانشجویان دانشکده میباشند که با انجام فعالیتهای علمی تحقیقاتی، انتشار نشریات علمی و برگزاری کلاسهای آموزشی و همایشهای علمی مرتبط، در صدد ارتقاء سطح علمی دانشجویان دانشکده هستند. این انجمنها هر ساله با برگزاری انتخابات در سطح دانشکده اعضای شورای خود را با رای دانشجویان انتخاب میکنند. این اعضا نماینده دانشکده و عهدهدار برنامهریزی و انجام فعالیتهای علمی مربوطه هستند. دانشجویان میتوانند با مراجعه به این واحد و ارائهطرحها و نظرات خود امکانات لازم را در اختیار گیرند.
معرفی رشته مهندسی نساجی
در ابتدا بشر برای تهیه لباس و پوشاک و محافظت از خود در مقابل سرما و گرما صنعت نساجی را بوجود آورد.
سپس زیرانداز و رو انداز خود را به یاری این صنعت تهیه کرد و امروزه نه تنها انواع پوشاک و فرش و موکت را به یاری صنعت نساجی تهیه می کند، بلکه برای ساختن ترمز ماشین، شریان های مصنوعی، جاده ها، هواپیما ها و سایت های فضایی به منسوجات نیاز مند است.
برای مثال بیش از 50 درصد قلب مصنوعی از الیاف مصنوعی درست شده است. همچنین بیش از 75 درصد استحکام تایر ها از منسوجات است و در جاده سازی نیز قبل از اینکه آسفالت ریخته شود منسوجات ویژه ای را روی سطح جاده می خوابانند که عمر جاده ها را افزایش می دهد. به همین دلیل امروزه نمی توان همچون گذشته صنعت نساجی را به روش استاد و شاگردی از نسلی به نسل دیگر انتقال داد. چرا که نساجی در حال حاضر صنعتی بسیار پیچیده و گسترده است که اداره آن نیاز به تخصص و تحصیلات دانشگاهی دارد.
گرایش شیمی نساجی و علوم الیاف
درگرایش شیمی نساجی و علوم الیاف دانشجو بر طرز تهیه الیاف و نحوه کاربرد مواد شیمیایی در صنایع نساجی آشنا می گردد. دانشجوی گرایش شیمی نساجی در زمینه تولید الیاف، خواص الیاف، مواد رنگزا، خصوصیات مواد رنگزا، مواد تکمیلی و نحوه تکمیل مواد نساجی مطالعه می کند علاوه بر آن گرایش شیمی نساجی به عملیات شیمیایی صنعت نساجی می پردازد. فعالیت هایی مثل تولید الیاف، رنگرزی و یا عملیات تکمیلی که روی انواع منسوجات از جمله نخ، پارچه و غیره انجام می شود تا کالای نهایی آماده شده و مورد مصرف قرار گیرد.
گرایش تکنولوژی نساجی
در گرایش تکنولوژی نساجی دانشجو با شیوه های تبدیل الیاف به نخ، نخ به منسوجات و روش های تهیه سایر منسوجات نساجی که مصارف فنی و صنعتی دارد آشنا می شود.
- تکنولوژی نساجی بیشتر به عملیات فیزیکی و مکانیکی می پردازد. یعنی در این بخش الیاف به کمک ماشین آلات در کنار یکدیگر قرار گرفته و طی یکسری فرآیند ها تبدیل به نخ می گردد و سپس نخ ها به انواع پارچه تبدیل می شوند.
گرایش مهندسی پوشاک
یک مهندس پوشاک باید نسبت به دانش نساجی آگاهی و تسلط کافی داشته باشد. همچنین تسلط کافی بر علم پوشاک و عوامل مرتبط با آن از جمله طراحی، زیبایی شناسی، مد و شناخت کافی نسبت به انواع دوخت ها و کنترل کیفیت در پوشاک از خصوصیات یک مهندس پوشاک است. با توجه به این که خطوط تولید پوشاک در انتهای خطوط تولید نساجی است و مسائل مهمی نظیر بازاریابی و فروش در آن مطرح می شود، یک مهندس پوشاک باید این اگاهی را داشته باشد که تمام تلاش در خطوط تولید و محصولی با کیفیت باید به نحوی باشد که در انتها محصول قابل فروش در بازار و متناسب با خصوصیات بازار مصرف ( داخل،خارج،صادرات و....) باشد. آگاهی داشتن از مواردی مانند بازاریابی، فروش ، انبار و.... مهندس پوشاک را در تولید محصولی بهتر کمک می نماید.
در گرایش تکنولوژی نساجی بحث شناخت قطعات ماشین و روش ساخت آنها مطرح است. به همین دلیل دانشجوی این رشته باید در دروس فیزیک و مکانیک قوی باشد، دانشجوی گرایش شیمی نساجی نیز باید در درس شیمی قوی باشد چون زمینه فعالیت او به علم شیمی باز می گردد و در دانشگاه نیز دروسی با توجه به اینکه صنعت نساجی پر اشتغال ترین رشته صنعتی است و بیش از کل نیروی صنعتی کشور را در خود جای داده است. فارغ التحصیلان این رشته باید توانایی کار با نیروی زیاد را داشته باشد و در ضمن به کار با ماشین آلات صنعتی نیز علاقمند باشد مثل شیمی تجزیه، شیمی آلی و شیمی پلیمر را می گذراند.
و....